Ga naar de inhoud
Guldens rijksdaalders en tientjes waarde zilver
· Uncategorized ·

0 min lezen

Waarde guldens, rijksdaalders en tientjes van zilver

Nederlandse zilveren gulden munten

Nederlandse zilveren gulden munten kun je kopen en verkopen. Vaak houdt men in de handel rekening met de actuele zilverprijs. Guldens, rijksdaalders en tientjes bevatten zilver en zijn hierdoor bij elkaar al snel een aantrekkelijke som geld waard.

 

Wil je weten wat jouw guldens, rijksdaalders en tientjes waard zijn? Lees onze uitleg hieronder of bekijk onze koop en verkoop prijzen.

Wat is mijn zilveren gulden waard?

Wat is de waarde van een zilveren gulden? De waarde van een zilveren gulden munt wisselt per minuut. Dat komt omdat de zilverprijs continu beweegt. Omdat guldens van zilver (bijna nooit) verzamelwaarde vertegenwoordigen, is goud munt ongeveer het gewicht in zilver waard. Let op! Er zijn twee soorten 1 gulden munten.

 

1 gulden van voor 1945

De 1 gulden zilveren munt van voor 1945 was zwaarder dan de latere variant. Deze munt weegt 10 gram en bevat 72% zilver. Dat betekent dat in deze munt 7,2 gram fijnzilver bevat. Deze guldens noemen wij ook wel de vooroorlogse zilveren guldens.

 

Guldens van 1954 – 1967

Deze Nederlandse gulden weegt minder dan de vooroorlogse variant. Deze gulden weegt 6,5 gram. Deze munt bestaat ook voor 72% uit zilver. Dat betekent dat deze munt 4,68 gram zilver bevat. Let op! De guldens van 1967 kunnen zowel van zilver als van Nikkel zijn. Je test deze zilveren munten op echtheid met een magneet. Blijft de magneet plakken, dan betreft het een nikkelen gulden.

Halve guldens van zilver

Ze komen minder voor, maar zijn niet minder schaars. De halve gulden munten. Deze munten kennen ook weer twee varianten. De waarde van halve guldens is ook afhankelijk van de zilverprijs x het gewicht in zilver per munt.

 

Halve gulden 1857 – 1919

Deze halve gulden munten bevatten 94,5% zilver. Het is duidelijk dat Nederland ten tijde van de productie van deze zilveren munten een stuk welvarender was. De munt weegt 5 gram en bevat 4,725 gram zilver.

 

Zilveren 0.5 gulden 1921 – 1930

Nederland werd al armer. Deze zilveren halve guldens waren van hetzelfde gewicht als de vorige, maar waren minder puur. In deze munt zat 72% zilver verwerkt. De munten wegen circa 5 gram, waarvan 3,6 gram zilver.

Rijksdaalders van zilver verkopen?

Rijksdaalders zijn er in overvloed. Dit betekent echter niet dat rijksdaalder munten weinig waard zijn. Integendeel! Zilveren rijksdaalders vertegenwoordigen een leuke waarde aan zilver.

 

Waarde zilveren rijksdaalder van voor 1943

Voor velen een munt die wordt gemist. De zilveren Rijksdaalder is in Nederland zeer bekend. Deze munt van 2,5 gulden vertegenwoordigde vroeger een aanzienlijke waarde. Inmiddels is deze munt slechts waard wat er aan zilver in de munt zit verwerkt. Zilveren rijksdaalders verkoop je voor ongeveer de actuele zilverprijs. Deze munt weegt 25 gram en bestaat voor 72% uit zilver. Dit betekent dat deze munt 18 gram zilver bevat en hiermee al ruim 12 euro waard is op het moment van schrijven.

 

Zilveren rijksdaalders 1959 – 1966

De meest recente rijksdaalders zijn in de periode van 1959 tot en met 1966 geslagen. Ook deze munten bestonden voor 72% uit zilver. Omdat de munt 15 gram bruto weegt, bevat hij netto dus 10,8 gram fijnzilver.

Verschillende zilveren tientjes

Zilveren tientjes, beter bekend als de 10 gulden munten zijn er van diverse soorten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de guldens en rijksdaalders kennen de 10 gulden munten zeer veel verschillende ontwerpen.

 

Zilveren 10 gulden 1970 – 1973

Het eerste zilveren tientje is een bekende herdenkingsmunt. Op deze zilveren 10 gulden munt staat Nederland herrijst. Deze munt weegt 25 gram en bestaat voor 72% uit zilver. Deze munt bevat in totaal 18 gram fijnzilver en is dus al snel meer dan 10 euro per munt waard.

 

10 gulden zilver 1994

Deze exacte 10 gulden uit 1994 weegt geen 25 maar 15 gram. Het percentage zilver is wederom 72%. In totaal bevat de munt dus 10,8 gram zilver. Op deze munt staan de jaartallen 1944 en 1994. Ook koningin Beatrix en de BeNeLux staan hierop afgebeeld.

 

Zilveren tientje 1995 – 1999

Het zilveren tientje zoals we hem nog niet eerder hadden gezien. De 10 guldens van 1995 tot en met 1999 zijn met vier verschillende ontwerpen gekomen. Deze ontwerpen zijn:

  • Hugo de Groot 350 jaar
  • Jan Steen
  • 50 jaar Marshalplan
  • Millennium

Deze zilveren munten bevatten netto 12 gram fijnzilver. In totaal wegen deze munten 15 gram. Dit betekent dat deze laatste 10 gulden munten voor 80% uit zilver bestaan.

50 gulden munt zilver

vijftig gulden munten van zilver zijn van de jaren 1982 tot en met 1998. Deze zilveren gulden munten van Nederland bevatten een uitzonderlijke hoeveelheid zilver. De munten met Beatrix Claus erop wegen 25 gram en bestaan voor 92,5% uit zilver. Beter bekend als sterling zilver. Deze munten zijn ook geslagen in 1984, 19987, 1988, 1990, 1991, 1994 en 1995. Van alle zilveren gulden munten is deze 50 gulden het meeste waard aan zilver.

Deel dit artikel via