Ga naar de inhoud
Welke koers wilt u zien?
Periode
Actuele prijs

Hoe komt de goudprijs tot stand?

Je kunt stellen dat de goudprijs tot stand komt op basis van vraag en aanbod. Als men goud wilt kopen, is een prijsverhoging bij de verkopers een logisch gevolg bij schaarste. Andersom werkt dit precies hetzelfde. Zodra verkopers veel goud aanbieden zal de prijs bij een constante hoeveelheid kopers dalen. De spotprijs van goud kan natuurlijk worden beïnvloed door vele inputs die de vergelijking tussen vraag en aanbod beïnvloeden.

De goudkoers komt tot stand op de termijnmarkt. Dit is de plek waar handelaren termijncontracten goud verhandelen. Deze markt is op maandag tot en met vrijdag 24 uur per dag geopend. Daarnaast wordt er twee keer per dag een referentieprijs voor goud vastgelegd door de London Bullion Market Association. Dit wordt ook wel de goud fixing genoemd. Voorheen werd dit gedaan door een kleine groep goudbanken. Zij kwamen dagelijks bijeen om de aan- en verkooporders door te geven bij een voorgestelde goudprijs. Dit werkt exact hetzelfde voor de zilverprijs en platinaprijs.

Wat is de goudprijs vandaag?

De dagprijs van goud kan enorm uiteenlopen. De goudprijs is continu in beweging en verandert iedere seconde. Deze goudprijs die doorlopend verandert noemen wij ook wel de goudspot of goud spotprijs. Dat is de goudprijs van dit moment.

Naast de spotprijs van goud, die tot stand komt op de beurs, stelt de London Bullion Market Association iedere dag twee keer de dagfix van goud vast. Deze vastgestelde goudprijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod op de verschillende wereldwijde goudmarkten. De prijzen op Goudzaken zijn gebaseerd op de spotprijs. Dat is de prijs van goud van dit moment. Wij wijzigen onze prijzen van goud iedere 5 minuten.

Wat wil je verkopen?